Archive for March 2nd, 2020

March 2, 2020

Tentang Buku – Swipe to Unlock

Kantor baru saya punya perpustakaan yang isinya beragam, mulai dari buku manajerial, motivasi, majalah sampai dengan jurnal. Lokasinya yang agak jauh dari lantai meja kerja membuat saya agak malas menyambanginya. Jadi saya hanya pernah satu kali pinjam ke sana dan belum saya kembalikan sampai sekarang, hahaha.. Sudah lewat tenggat 2 atau 3 hari, gitu. Untungnya sih ga ada sistem denda, mungkin juga karena peminat yang minjam kurang banyak juga jadi ga terlalu diperketat peraturannya.

Nah, selain buku perpus, kebetulan line manager saya pernah mengusulkan untuk patungan buat beli buku yang nantinya akan dibaca gantian. Budget beli buku per bulan sekitar 500 ribu, di mana akan dibagi sebanyak 8 orang. Ga terlalu gede lah, jadi masing-masing chip in 62.500 rupiah. Kebetulan ide ini kita ceritakan ke bos saya yang berasal dari Hongkong. Eh tnyata dia support banget soal ide kita, malah dia bilang

“I’m thinking that why don’t you guys give a list to me, I can get one for you in Hongkong. It’s way cheaper”

Iyeee, secara ya dia tiap weekend bolak-balik Hongkong – Jakarta jadi gampang banget buat dia nyariin buku. Eaa, si Bapak malah jadi buka jastip gitu kayak sista sista instagram, hahaha..

Benernya nih, kita satu bagian di kantor itu udah kasi usulan daftar buku buat dipilih suara terbanyak yang akan jadi buku pertama kita. Berhubung saya orangnya ga sabaran, saya akhirnya memutuskan beli sendiri donk. Buku yang saya beli adalah salah satu buku yang saya usulkan ke group: Swipe to Unlock. Saya penasaran gara-gara baca review-nya di Amazon:

I am a PM at Quora and discovered Swipe to Unlock through our company book club. One of our leads nominated it as our read of the month. Our books are usually more of stories (e.g. Bad Blood) rather than case studies, so I was a bit reluctant reading “a primer” given that I have been working in tech for almost 8 years now. I have to hand it to the authors though, they did a phenomenal job incorporating vivid storytelling into the book!

Each chapter of the book is full of key insights regarding business trends and tech developments. I think this book is a must read for everyone working in tech, but especially product management professionals. There’s few good resources to help PMs think big and critically analyze opportunity. I think Swipe to Unlock and Zero to One are probably the best books on the market for that.

I was familiar with at least half the material in this book, but I previously lacked the ability to explain the concepts in ways that non-technical members of my team could understand and thus comprehend the significance of the technical product decisions we were making. So this book definitely helped with that. But, the real value I got from this book was in the later chapters which focused more on business strategy and emerging market trends.

Having a Western-centric user base at Quora, I haven’t yet had much exposure to the tech trends in high growth tech markets such as South East Asia. This book does a phenomenal job breaking down key growth strategies other companies have used to successfully win market share in emerging markets. It also reveals that rationale behind major acquisitions such as Microsoft acquiring LinkedIn and provides actionable analysis on what things to look for to make an acquisition successful.

If you are a product manager, I would highly recommend reading this book. It will broaden your perspective from thinking how to incrementally improve your product to how to spot the next major opportunity. I just ordered copies for both of my reports to read!

Tuhh… Ada kata-kata ‘if you’re a product manager’.. which is that’s part of what I’m responsible for right now.

Sekarang sih status buku itu masih in progress dibaca, kapan-kapan kalau sudah selesai bakalan saya tulis review-nya di sini.